Kategoria: Dania z wieprzowiny
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
6 Servings
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Znudziły Ci się kotlety mielone, to przygotuj jaskółcze gniazda. Mięso mielone otacza ugotowane jajko, a sos chrzanowy świetnie uzupełnia to danie.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Masa mięsna
- Dodatkowo
- Sos chrzanowy
Wskazówki
- Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na masę: mięso mielone, cebulę, bułkę i surowe jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyrabiamy masę. Mięso dzielimy na 6 porcji. Na ręce rozpłaszczamy porcje mięsa, układamy na nim ugotowane jajko i "owijamy" je mięsem, formując pulpeta.
- W dużym, szerokim garnku gotujemy bulion warzywny. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy.
- W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy, następnie wlewamy zimny bulion i energicznie mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę solimy i hartujemy kilkoma łyżkami bulionu, wlewamy do rondla i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Do sosu przekładamy ugotowane jaskółcze gniazda i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Smacznego!