Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym
Znudziły Ci się kotlety mielone, to przygotuj jaskółcze gniazda. Mięso mielone otacza ugotowane jajko, a sos chrzanowy świetnie uzupełnia to danie.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
40
minut
Składniki
Masa mięsna
-
1/2
kg
mięsa mielonego wieprzowego
-
1
kajzerka namoczona w mleku
-
1
jajko
-
1
mała cebula
(+ łyżka oleju)
-
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo
-
6
jajek ugotowanych na twardo
Sos chrzanowy
-
2
tbsp
masła
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
2
cup
bulionu
-
1/2
cup
śmietany 18%
-
2
tbsp
chrzanu
(lub więcej, jak lubisz ;))
-
sól, pieprz
Wskazówki
-
Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na masę: mięso mielone, cebulę, bułkę i surowe jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyrabiamy masę. Mięso dzielimy na 6 porcji. Na ręce rozpłaszczamy porcje mięsa, układamy na nim ugotowane jajko i "owijamy" je mięsem, formując pulpeta.
-
W dużym, szerokim garnku gotujemy bulion warzywny. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy.
-
W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy, następnie wlewamy zimny bulion i energicznie mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę solimy i hartujemy kilkoma łyżkami bulionu, wlewamy do rondla i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Do sosu przekładamy ugotowane jaskółcze gniazda i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Smacznego!