Jaskółcze gniazda w sosie chrzanowym

Znudziły Ci się kotlety mielone, to przygotuj jaskółcze gniazda. Mięso mielone otacza ugotowane jajko, a sos chrzanowy świetnie uzupełnia to danie.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 40 minut
Składniki
    Masa mięsna
  • 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 kajzerka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula (+ łyżka oleju)
  • sól, pieprz, majeranek
  • Dodatkowo
  • 6 jajek ugotowanych na twardo
  • Sos chrzanowy
  • 2 tbsp masła
  • 2 tbsp mąki pszennej
  • 2 cup bulionu
  • 1/2 cup śmietany 18%
  • 2 tbsp chrzanu (lub więcej, jak lubisz ;))
  • sól, pieprz
Wskazówki
  1. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na łyżce tłuszczu. Bułkę odciskamy z mleka. W dużej misce łączymy wszystkie składniki na masę: mięso mielone, cebulę, bułkę i surowe jajko. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i wyrabiamy masę. Mięso dzielimy na 6 porcji. Na ręce rozpłaszczamy porcje mięsa, układamy na nim ugotowane jajko i "owijamy" je mięsem, formując pulpeta.
  2. W dużym, szerokim garnku gotujemy bulion warzywny. Na wrzący bulion wkładamy gniazda i gotujemy 10-15 minut. W tym czasie przygotowujemy sos chrzanowy.
  3. W rondlu roztapiamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy i chwile smażymy, następnie wlewamy zimny bulion i energicznie mieszamy rózgą. Doprowadzamy do wrzenia. Śmietanę solimy i hartujemy kilkoma łyżkami bulionu, wlewamy do rondla i zagotowujemy. Na koniec dodajemy chrzan, doprawiamy solą i białym mielonym pieprzem. Do sosu przekładamy ugotowane jaskółcze gniazda i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem z gotowanymi ziemniakami i fasolką szparagową. Smacznego!