Jajka po turecku

Ilość: 2 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min.

Dzisiaj proste, pyszne śniadanie. Jajka po turecku, czyli jajka poszetowe zwane również “w koszulce”, podawane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem czosnku i palonego masła z chili. Ostatnio bardzo popularne.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Jogurt grecki mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku solą.
  • Do garnka z gotującą się wodą dodajemy ocet i zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanek. W wodzie robimy wir, do którego wlewamy po jednym jajku. Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym.
  • Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy chili, chwile przesmażamy i ściągamy z palnika.
  • Kromki chleba skrapiamy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
  • Na talerz nakładamy jogurt, wykładamy jajka, polewamy przygotowanym masłem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami. Smacznego!

Dodaj komentarz