Jajka po turecku

Dzisiaj proste, pyszne śniadanie. Jajka po turecku, czyli jajka poszetowe zwane również "w koszulce", podawane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem czosnku i palonego masła z chili. Ostatnio bardzo popularne.
Porcje: 2 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 400 g jogurt grecki
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 4 jajka
  • 1 l wody (+ 2 łyżki octu)
  • 4 tbsp masła klarowanego
  • 1/2 tsp chili pieprz cayenne
  • 4 kromki chleba
  • oliwa
  • szczypiorek
Wskazówki
  1. Jogurt grecki mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku solą.
  2. Do garnka z gotującą się wodą dodajemy ocet i zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanek. W wodzie robimy wir, do którego wlewamy po jednym jajku. Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym.
  3. Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy chili, chwile przesmażamy i ściągamy z palnika.
  4. Kromki chleba skrapiamy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
  5. Na talerz nakładamy jogurt, wykładamy jajka, polewamy przygotowanym masłem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami. Smacznego!