Jajka po turecku
Dzisiaj proste, pyszne śniadanie. Jajka po turecku, czyli jajka poszetowe zwane również "w koszulce", podawane na kremowym jogurcie greckim z dodatkiem czosnku i palonego masła z chili. Ostatnio bardzo popularne.
Porcje:
2
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
400
g
jogurt grecki
-
3-4
ząbki czosnku
-
4
jajka
-
1
l
wody
(+ 2 łyżki octu)
-
4
tbsp
masła klarowanego
-
1/2
tsp
chili pieprz cayenne
-
4
kromki chleba
-
oliwa
-
szczypiorek
Wskazówki
-
Jogurt grecki mieszamy z roztartym czosnkiem i doprawiamy do smaku solą.
-
Do garnka z gotującą się wodą dodajemy ocet i zmniejszamy ogień. Jajka wbijamy pojedynczo do filiżanek. W wodzie robimy wir, do którego wlewamy po jednym jajku. Gotujemy 2-3 minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy z nadmiaru wody na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem kuchennym.
-
Następnie rozpuszczamy masło na patelni, dodajemy chili, chwile przesmażamy i ściągamy z palnika.
-
Kromki chleba skrapiamy oliwą i obsmażamy na patelni z obu stron na złoty kolor.
-
Na talerz nakładamy jogurt, wykładamy jajka, polewamy przygotowanym masłem, posypujemy szczypiorkiem i podajemy z grzankami. Smacznego!