Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 40 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
2 godz. 20 min.
Polecam na długie zimowe wieczory do gorącej herbaty.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Masa jabłkowa
- Masa orzechowa
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania ciasta. Wszystkie składniki siekamy i zagniatamy. Chłodzimy ciasto w lodówce około 30 minut. Ciasto dzielimy na 3 części. Każdą część układamy w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 200°C.
- Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach, smażymy pod przykryciem 15 minut. Zdejmujemy z ognia, dodajemy galaretki i mieszamy.
- Wszystkie składniki na masę orzechową wkładamy do rondla, mieszamy i zagotowujemy.
- Na pierwszy placek wykładamy połowę masy jabłkowej, przykrywamy drugim plackiem, rozsmarowujemy pozostałą masę jabłkową, przykrywamy trzecim plackiem. Na wierzchu rozsmarowujemy masę orzechową. Ciasto chłodzimy w lodówce, najlepiej całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam blachy o wymiarach 24 x 40.