Ilość:
6 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
2 godz. 30 min.
Czas całkowity:
2 godz. 40 min.
Focaccia to rodzaj włoskiego, drożdżowego pieczywa , występuje w różnych odmianach. Zrobiłam wersję ze świeżym rozmarynem, solą i oliwkami.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Dodatkowo
Wskazówki
- Do misy miksera wlewamy ciepłą wodę, dodajemy drożdże, oliwę, sól i mąkę. Ciasto zagniatamy używając haka do zagniatania. Ciasto będzie klejące i dość rzadkie. Do drugiej miski wlewamy 1 łyżkę oliwy, przekładamy ciasto i obtaczamy je w oliwie. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
- Ręce smarujemy oliwą, ciasto przekładamy na blachę. Opuszkami palców wciskamy ciasto tak, aby w nim małe wgłębienia. Ciasto polewamy oliwą. Posypujemy rozmarynem i solą. Ciasto odstawiamy ponownie na 30 minut.
-
Notatki
Użyłam kwadratowej blaszki 24cmx24cm.