Fasolka po bretońsku

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 3 godz.

Dzisiaj zapraszam Was na jedno z  najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej – fasolka po bretońsku.

Składniki

0/9 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Fasolkę po bretońsku zaczynamy szykować dzień wcześniej. Wieczorem umieszczamy fasolę w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc (wody musi być dużo, ponieważ fasola zwiększy swoją objętość i wchłonie wodę).
  • Rano zlewamy wodę z nocy, płuczemy fasolę i umieszczamy w dużym garnku w którym będziemy gotować potrawę, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z boczku. Fasolę gotujemy na małym ogniu do miękkości około 2,5 godziny.
  • Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażamy kilka minut, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w cienkie płatki i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  • Gdy fasola jest już miękka, wyciągamy skórkę z boczku i dodajemy zawartość patelni. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko i gotujemy razem na małym ogniu, jeszcze około 30 minut, aż wszystkie smaki się połączą. U mnie fasolkę podaje się z pieczywem. Smacznego!

Dodaj komentarz