Fasolka po bretońsku

Dzisiaj zapraszam Was na jedno z  najbardziej popularnych dań w kuchni polskiej - fasolka po bretońsku.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 180 minut
Składniki
  • 400 g fasoli Jaś Tyczny duży
  • 250 g boczek wędzony
  • 500 g kiełbasy wiejska
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 tbsp koncentratu pomidorowego
  • liście laurowe, ziele angielskie, majeranek, słodka papryka, sól, pieprz
  • olej rzepakowy do smażenia
Wskazówki
  1. Fasolkę po bretońsku zaczynamy szykować dzień wcześniej. Wieczorem umieszczamy fasolę w dużym garnku, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na całą noc (wody musi być dużo, ponieważ fasola zwiększy swoją objętość i wchłonie wodę).
  2. Rano zlewamy wodę z nocy, płuczemy fasolę i umieszczamy w dużym garnku w którym będziemy gotować potrawę, zalewamy świeżą wodą. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie i skórkę z boczku. Fasolę gotujemy na małym ogniu do miękkości około 2,5 godziny.
  3. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy boczek i cebulę pokrojone w kostkę, kiełbasę pokrojoną w półplasterki. Wszystko podsmażamy kilka minut, pod koniec dodajemy czosnek pokrojony w cienkie płatki i smażymy jeszcze 2-3 minuty.
  4. Gdy fasola jest już miękka, wyciągamy skórkę z boczku i dodajemy zawartość patelni. Następnie dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką paprykę i doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy wszystko i gotujemy razem na małym ogniu, jeszcze około 30 minut, aż wszystkie smaki się połączą. U mnie fasolkę podaje się z pieczywem. Smacznego!