Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
40 min.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Fale Dunaju to ciasto znane, lubiane i chyba trochę zapomniane. Dwukolorowe ucierane ciasto z wiśniami, kremem budyniowym i polewą czekoladową. To doskonały przepis na weekendowy wypiek.
Robiliście je z innymi owocami?
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na budyń
- Składniki na plewę
Wskazówki
- Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenie. Białka oddzielamy od żółtek.
- Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem, dodajemy żółtka, mleko, mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy i rozpuszczone masło. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy 1/2 ciasta. Do pozostałej części dodajemy kakao i 2 łyżki mleka. Mieszamy i rozprowadzamy na jasnej części ciasta. Na ciemnym cieście układamy wiśnie lekko je wciskając. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Kiedy ciasto się piecze. Gotujemy budyń. Z pół litra mleka odlewamy 1/4 szklanki w której mieszamy mąki. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem. Na gotujące mleko wylewamy mieszaninę, trzymamy na ogniu przez kilka minut cały czas mieszając. Budyń przykrywamy folią spożywczą, żeby nie powstał kożuch.
- Miękkie masło miksujemy na puch, dodając po jednej łyżce budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Krem rozsmarowujemy na wystudzonym cieście i wkładamy do lodówki.
- Czekoladę kroimy drobno. W małym garnuszku zagotowujemy śmietankę. Zdejmujemy z ognia i dodajemy rozdrobnioną czekoladę. Mieszamy do uzyskania gładkiej, jednorodnej polewy. Odstawiamy do wystudzenia. Polewę rozprowadzamy na budyniowej masie i wstawiamy ciasto ponownie do lodówki, najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.