Kategoria: Dania mączne
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
2 godz. 30 min.
Kluski na parze zwane też w niektórych domach pampuchami, buchtami, parowańcami czy też drożdżowymi bułeczki na parze, jak zwał tak zwał, na pewno warto je zrobić, bo są pyszne!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na rozczyn
- Składniki na ciasto
- Dodatkowo
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przygotowujemy garnek pamiętając, że rozczyn rośnie, wkładamy do niego wszystkie składniki i całość rozcieramy łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
- W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki ma ciasto: mąkę, szczyptę soli, ciepłe mleko, jajka, roztopione i przestudzone mało i rozczyn. Ciasto wyrabiamy hakami, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko obsypany mąką blat. Dzielimy je na 14 równych kawałków. Formujemy w dłoniach kulki. Kluski odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
- Ja swoje kluski przygotowywałam w parowarze, Gotowałam je na parze 15 minut. Jeżeli będziecie parować kluski partiami, oczekujące umieśćcie w lodówce, na desce pod przykryciem, by nie przerosły podczas oczekiwania na swoją kolej.
-
Notatki
Jeśli nie masz parowaru, możesz wykorzystać garnek do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem albo gazę lub nową tetrową pieluchę, którą mocujesz na górze garnka i mocno związujesz sznurkiem.