Drożdżowe kluski na parze

Ilość: 4 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 2 godz. 30 min.

Kluski na parze zwane też w niektórych domach pampuchami, buchtami, parowańcami czy też drożdżowymi bułeczki na parze, jak zwał tak zwał, na pewno warto je zrobić, bo są pyszne!

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje
    Składniki na rozczyn
  • Składniki na ciasto
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/5 Wskazówki
  • Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przygotowujemy garnek pamiętając, że rozczyn rośnie, wkładamy do niego wszystkie składniki i całość rozcieramy łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
  • W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki ma ciasto: mąkę, szczyptę soli, ciepłe mleko, jajka, roztopione i przestudzone mało i rozczyn. Ciasto wyrabiamy hakami, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
  • Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko obsypany mąką blat. Dzielimy je na 14 równych kawałków. Formujemy w dłoniach kulki. Kluski odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
  • Ja swoje kluski przygotowywałam w parowarze, Gotowałam je na parze 15 minut. Jeżeli będziecie parować kluski partiami, oczekujące umieśćcie w lodówce, na desce pod przykryciem, by nie przerosły podczas oczekiwania na swoją kolej.
  • Kluski podajemy na ciepło, U mnie tym razem z serkiem waniliowym i sosem jagodowym. (Mrożone jagody umieściłam w rondelku, podlałam wodą, posłodziłam i chwile gotowałam, a następnie zaciągnęłam łyżką mąki pszennej rozrobionej w zimnej wodzie). Smacznego!

Notatki

Jeśli nie masz parowaru, możesz wykorzystać  garnek do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem albo gazę lub nową tetrową pieluchę, którą mocujesz na górze garnka i mocno związujesz sznurkiem.

Dodaj komentarz