Drożdżowe kluski na parze
Kluski na parze zwane też w niektórych domach pampuchami, buchtami, parowańcami czy też drożdżowymi bułeczki na parze, jak zwał tak zwał, na pewno warto je zrobić, bo są pyszne!
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
30
minut
Czas całkowity:
150
minut
Składniki
Składniki na rozczyn
-
1/2
cup
ciepłego mleka
-
2
tbsp
cukru
-
2
tbsp
mąki pszennej
-
35
g
świeżych drożdży
Składniki na ciasto
-
1/2
kg
mąki pszennej
-
1/2
cup
mleka
-
2
jajka
-
2
tbsp
roztopionego masła
-
szczypta soli
Dodatkowo
-
serek waniliowy
-
sos jagodowy
Wskazówki
-
Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Przygotowujemy garnek pamiętając, że rozczyn rośnie, wkładamy do niego wszystkie składniki i całość rozcieramy łyżką, aż w płynie nie będzie już widać kawałków drożdży i grudek mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut.
-
W misce miksera umieszczamy wszystkie składniki ma ciasto: mąkę, szczyptę soli, ciepłe mleko, jajka, roztopione i przestudzone mało i rozczyn. Ciasto wyrabiamy hakami, aż będzie jednolite i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
-
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko obsypany mąką blat. Dzielimy je na 14 równych kawałków. Formujemy w dłoniach kulki. Kluski odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia pod przykryciem.
-
Ja swoje kluski przygotowywałam w parowarze, Gotowałam je na parze 15 minut. Jeżeli będziecie parować kluski partiami, oczekujące umieśćcie w lodówce, na desce pod przykryciem, by nie przerosły podczas oczekiwania na swoją kolej.
-
Kluski podajemy na ciepło, U mnie tym razem z serkiem waniliowym i sosem jagodowym. (Mrożone jagody umieściłam w rondelku, podlałam wodą, posłodziłam i chwile gotowałam, a następnie zaciągnęłam łyżką mąki pszennej rozrobionej w zimnej wodzie). Smacznego!
Notatki
Jeśli nie masz parowaru, możesz wykorzystać garnek do gotowania na parze, który wyposażony jest w nakładkę z sitkiem albo gazę lub nową tetrową pieluchę, którą mocujesz na górze garnka i mocno związujesz sznurkiem.