Kategoria: Dania z warzyw, surówki
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
2 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
25 min.
Czas całkowity:
40 min.
Przepyszna faszerowana cukinia z pomidorem, jajkiem i serem feta znakomita na obiad lub kolację.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Cukinie kroimy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy i usuwamy nasiona. Układamy w naczyniu żaroodpornym doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą.
- Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Miąższ kroimy w kosteczkę.
- Do miseczki wybijamy jajka i roztrzepujemy je widelcem. Do jajek dodajemy drobno pokrojoną cebulę, pokrojoną w kosteczkę fetę i pomidora. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano i płatkami chilii.
- Cukinie wypełniamy farszem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury180 °C przez około 20 - 25 minut. Po upieczenie dekorujemy listkami bazylii. Smacznego!