Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Ciasto ucierane z warstwą twarożkową i sezonowymi owocami
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Masa serowa
- Dodatkowo
Wskazówki
- Najpierw przygotowujemy ciasto ucierane. W misce ucieramy masło z cukrem i cukrem waniliowym na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z proszkiem do pieczenia, mąką i mlekiem. Ciasto wykładamy na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Następnie przygotowujemy masę serową. W misce ucieramy masło z cukrem na białą puszystą masę. Następnie dodajemy po jednym jajku i cały czas ucieramy. Pod koniec łączymy z bydyniem i sokiem cytrynowym, na końcu dodajemy twarożek i śmietanę. Masę serową wykładamy na ciasto ucierane i równomiernie rozprowadzamy.
- Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 200°C z termoobiegiem. Po upieczeniu pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem ciasto obkładamy owocami sezonowymi (tym razem użyłam: maliny, borówki i czerwone porzeczki) i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.