Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
3 godz. 40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Biszkopt
- Masa
Wskazówki
- Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i żółtka. Następnie wodę i olej. Na końcu przesiewamy mąkę z proszkiem, kakao i całość delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto w temperaturze 170 °C przez około 30 minut.
- Kiedy biszkopt się piecze, zaczynamy przygotowywać masę. Na mleku gotujemy budyń, po zdjęciu z ognia dodajemy do budyniu 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wszystko mieszamy i odstawiamy budyń do przestudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i do niej także dodajemy 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w 1/4 szklanki wody. Następnie śmietanę łączymy z przestudzonym budyniem. Delikatnie mieszamy, aż powstanie jednorodna masa.
- Wystudzony biszkopt kroimy na dwa placki. Cieńszy będzie stanowił podstawę ciasta, a grubszy kroimy w długie paski o szerokości około 1 cm.
- Przekładamy ciasto masą. Placek stanowiący podstawę, smarujemy cienko masą. Na niej układamy paski biszkoptu ułożone w odległości 1 cm. Wolne przestrzenie wypełniamy masą. Następnie pozostałe biszkoptowe paseczki układamy na warstwie masy w odległościach 1 cm i ponownie powstałe przestrzenie wypełniamy masą. Wierzch ciasta posypujemy kakao. Ciasto wstawiamy do lodówki, żeby stężało najlepiej na całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24x30.