Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
40 min.
Sezon na śliwki się kończy, wiec to ostatni dzwonek 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Kruszonka
- Dodatkowo
Wskazówki
- Śliwki myjemy, przepoławiamy i usuwamy pestki, odstawiamy. Do misy miksera wbijamy jajka i wsypujemy cukier. Ubijamy na puszystą masę. Stale ubijając dodajemy maślankę i olej, a na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, układamy śliwki skórką do dołu.
- Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy w misce i zagniatamy dłońmi. Rozcieramy, aby powstały grudni o różnej wielkości. Kruszonkę sypiemy na śliwki ułożone w cieście.
- Ciasto pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Studzimy. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.