Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 3 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
6 godz.
Mango to jeden z moich ulubionych owoców. Na pewno wiele osób uważa tak samo 🙂 Dzisiaj zapraszam na wyśmienite połączenie tropikalnych smaków. Ciasto kokosowe z galaretką z mango i migdałowym spodem Pyszne gwarantuje!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na spód
- Składniki na masę kokosową
- Składniki na żelke z mango
- Dodatkowo do ozdoby: świeże mango, wiórki kokosowe, listki mięty itp.
Wskazówki
- Migdały siekamy przy użyciu rozdrabniacza na bardzo malutkie kawałeczki. Dodajemy rozpuszczony w mikrofalówce olej kokosowy i cukier, wszystko mieszamy. Migdały wsypujemy do tortownicy i bardzo mocno dociskamy do dna i rantów formy. Wkładamy do lodówki.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10min. Do rondelka wlewamy śmietankę, mleczko kokosowe, cukier, ekstrakt z wanilii i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę oraz pokruszoną białą czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na schłodzony spód. Wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia.
- Żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy na 10 min. Do rondelka wlewamy pulpę z mango, wodę, sok z cytryny, cukier i doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika i wrzucamy napęczniałą żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawiamy do przestudzenia. Kiedy masa zacznie tężeć przelewamy na całkowicie zastygniętą masę kokosową. Odstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.