Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
2 godz. 40 min.
Czekoladowy spód, budyniowa masa i galaretka z brzoskwiniami.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Spód
- Krem
- Wierzch
Wskazówki
- Mleko podgrzewamy, wrzucamy czekoladę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy do przestudzenia.
- Jajko ucieramy z cukrem, dodajemy olej, śmietanę i mleko czekoladowe. Całość miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszaną masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ciasto pół godziny w temperaturze 160°C.
- Do rondla wlewamy mleko (zostawiamy pół szklanki) i podgrzewamy z cukrem. Pozostałe mleko łączymy z budyniem i mąkami. Dodajemy do gotującego się mleka. Przestudzoną masę budyniową starannie ucieramy z masłem na jednolitą masę. Krem nakładamy na wystudzony czekoladowy spód.
- Galaretkę przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Zimną wylewamy na budyniową masę i układamy pokrojone w kosteczkę brzoskwinie. Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam okrągłej tortownicy 26 cm.