Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
40 min.
Składniki
Dostosuj porcje
- Dżem truskawkowy do wypełnienia ciasteczek
Wskazówki
- W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier. Ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy sypkie składniki: kleik ryżowy, wiórki kokosowe, sezam i wszystko miksujemy do połączenia.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w niewielkich odstępach. W każdej kuleczce robimy wgłębienia na dżem, na przykład końcem drewnianej łyżki.
- Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem.
- Po ostudzeniu wgłębienia napełniamy dżemem. Smacznego!
Notatki
Jeżeli chcecie, aby ciasteczka były mniej słodkie, zamiast dżemu użyjcie powideł śliwkowych.