Ciasteczka ryżowe z dżemem truskawkowym

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 20 minut
Czas całkowity: 40 minut
Składniki
  • 1 paczka kleiku ryżowego bezsmakowego (160 g)
  • 3 jajka
  • 200 g masła
  • 1/2 cup cukru
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 4 tbsp wiórek kokosowych
  • 4 tbsp sezamu
  • Dżem truskawkowy do wypełnienia ciasteczek
Wskazówki
  1. W misie miksera umieszczamy miękkie masło i cukier. Ucieramy, aż masa będzie jasna i puszysta. Dodajemy po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec dodajemy sypkie składniki: kleik ryżowy, wiórki kokosowe, sezam i wszystko miksujemy do połączenia.
  2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Z masy formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blasze w niewielkich odstępach. W każdej kuleczce robimy wgłębienia na dżem, na przykład końcem drewnianej łyżki.
  3. Ciasteczka pieczemy przez około 15-20 minut w temperaturze 175°C z termoobiegiem.
  4. Po ostudzeniu wgłębienia napełniamy dżemem. Smacznego!
Notatki

Jeżeli chcecie, aby ciasteczka były mniej słodkie, zamiast dżemu użyjcie powideł śliwkowych.