Chlebek pita

Ilość: 3 Porcja Trudność: Średnia Przygotowanie: 1 godz. Przyrządzanie: 30 min. Czas całkowity: 1 godz. 30 min.

Chlebek pita ma tę właściwość, że podczas pieczenia pęcznieje, tworząc naturalną kieszonkę na farsz.

Składniki

0/6 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • W misce mieszamy suche składniki. Dolewamy ciepłą wodę i oliwę. Dokładnie wyrabiamy elastyczne ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
  • Piekarnik rozgrzewamy do 250°C z termoobiegiem. pozostawiamy w nim blachę, aby się nagrzała.
  • Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przekładamy je na stolnicę podsypaną mąką i ugniatamy, aż zniknie z niego powietrze. Wyrobione ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdy kawałek rozwałkowujemy na cienki placek.
  • Wyjmujemy gorącą blachę z piekarnika, posypujemy ją mąką i układamy chlebki pita. Pieczemy około 7-10 minut. Placuszki powinny urosnąć, tworząc kieszonkę na farsz. Jeszcze ciepłe nadziewamy ulubionymi składnikami: warzywami, mięsem lub podajemy z pikantnymi sosami. Smacznego!

Notatki

Z tych składników wychodzi 6 chlebków. Zróbcie od razu podwójną porcję ;)

U mnie w domu najchętniej podajemy je wypełnione świeżą sałatą, pomidorem, ogórkiem, czarnymi oliwkami, czerwoną cebulą, kurczakiem w przyprawie gyros i sosem czosnkowym.

Dodaj komentarz