Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 3 godz.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
3 godz. 30 min.
Drożdżowe bułeczki, idealne na śniadanie 🙂 Pyszne z masłem i dżemem.
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo: 1 jajko + 2 łyżki mleka
Wskazówki
- Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, cukier i wlewamy ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto. Pod koniec zagniatania dodajemy rozpuszczone masło i wyrabiamy, aż całe się wchłonie, a ciasto będzie miękkie i sprężyste. Ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na koło 1 godzinę.
-
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170°C. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Smacznego!