Botwinka

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 20 min.

Botwinka z młodą marchewką, ziemniakami i koperkiem, gotowa w 20 minut. Polecam 🙂

Składniki

0/11 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewki pokrojone w cienkie plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Warzywa smażymy bez przykrycia przez około 5 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy botwinę. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi i liście siekamy na małe kawałeczki. Poszatkowaną botwinkę z buraczkami wkładamy do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy botwinkę na małym ogniu przez około 15 minut.
  • Po tym czasie do botwinki dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu wlewamy śmietankę z mąką (śmietanę mieszamy w małej miseczce z mąką, wlewamy chochelkę wrzącej zupy z garnka, żeby zahartować śmietanę, mieszankę wlewamy do botwinki najlepiej przez sitko, aby uniknąć ewentualnych grudek z mąki). Botwinkę zagotowujemy i wyłączamy. Zupę serwujemy z gotowanym jajkiem, posypaną świeżym koperkiem Smacznego!

Dodaj komentarz