Botwinka

Botwinka z młodą marchewką, ziemniakami i koperkiem, gotowa w 20 minut. Polecam :)
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Składniki
  • 2 tbsp masła klarowanego
  • 3 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 1/2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 3 tbsp soku z cytryny
  • 1 tbsp mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • pęczek koperku
  • 4 jaja ugotowane na twardo
Wskazówki
  1. W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewki pokrojone w cienkie plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Warzywa smażmy bez przykrycia przez około 5 minut.
  2. W tym czasie przygotowujemy botwinę. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi i liście siekamy na małe kawałeczki. Poszatkowaną botwinę z buraczkami wkładamy do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy botwinkę na małym ogniu przez około 15 minut.
  3. Po tym czasie do botwinki dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu wlewamy śmietankę z mąką (śmietanę mieszamy w małej miseczce z mąką, wlewamy chochelkę wrzącej zupy z garnka, żeby zahartować śmietanę, mieszankę wlewamy do botwinki najlepiej przez sitko, aby uniknąć ewentualnych grudek z mąki). Botwinkę zagotowujemy i wyłączamy. Zupę serwujemy z gotowanym jajkiem, posypaną świeżym koperkiem Smacznego!