Botwinka
Botwinka z młodą marchewką, ziemniakami i koperkiem, gotowa w 20 minut. Polecam :)
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
20
minut
Składniki
-
2
tbsp
masła klarowanego
-
3
marchewki
-
4
ziemniaki
-
2
pęczki botwinki z buraczkami
-
1 1/2
l
bulionu warzywnego
-
100
ml
śmietany 18%
-
3
tbsp
soku z cytryny
-
1
tbsp
mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
pęczek koperku
-
4
jaja ugotowane na twardo
Wskazówki
-
W garnku rozpuszczamy masło klarowane. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy marchewki pokrojone w cienkie plasterki i ziemniaki pokrojone w kostkę. Warzywa smażmy bez przykrycia przez około 5 minut.
-
W tym czasie przygotowujemy botwinę. Buraczki obieramy i kroimy w plasterki. Łodygi i liście siekamy na małe kawałeczki. Poszatkowaną botwinę z buraczkami wkładamy do garnka z podsmażonymi warzywami. Wszystko zalewamy bulionem. Garnek przykrywamy przykrywką i gotujemy botwinkę na małym ogniu przez około 15 minut.
-
Po tym czasie do botwinki dodajemy posiekany koperek, sok z cytryny i doprawiamy solą i pieprzem. Na samym końcu wlewamy śmietankę z mąką (śmietanę mieszamy w małej miseczce z mąką, wlewamy chochelkę wrzącej zupy z garnka, żeby zahartować śmietanę, mieszankę wlewamy do botwinki najlepiej przez sitko, aby uniknąć ewentualnych grudek z mąki). Botwinkę zagotowujemy i wyłączamy. Zupę serwujemy z gotowanym jajkiem, posypaną świeżym koperkiem Smacznego!