Kategoria: Coś słodkiego, Desery
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
3 godz. 15 min.
Przepis pamięta jeszcze czasy PRL -u 🙂 „Domowa czekolada” z mleka w proszku z herbatnikami i bakaliami.
Czy ten smak kojarzy Wam się z dzieciństwem?
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo
Wskazówki
- Mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla i podgrzewamy cały czas mieszając, aż masło i cukier się rozpuszczą i wszystkie składniki się połączą. !! Nie można dopuścić do zagotowania!! to spowoduje, że masa będzie się rozwarstwiać.
- Gdy wszyskie składniki już się rozpuściły i połączyły, zdejmujemy rondel w ognia i dodajemy mleko w proszku. Mieszamy drewnianą łyżką do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy połamane herbatniki, bakalie, orzechy i mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły.
- Gotową masę wykładamy do formy keksowej (ja użyłam formy jednorazowej, aluminiowej), ładnie wyrównujemy i wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego!