Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
3 godz. 30 min.
Owoce jagodowe mniam, moje ulubione 🙂
Składniki
Dostosuj porcje
-
Biszkopt
- Masa i galaretka z owocami
Wskazówki
- Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
- Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy, mieszając do zgęstnienia.) Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę jagodową. Mieszamy, aż się rozpuści.
- Prostokątną blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy budyń. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
- Krystaliczną galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mieszamy galaretkę z 2 szklankami gorącej wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce jagodowe układamy na zastygniętej masie budyniowej i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.