Biszkopt z owocami jagodowymi i galaretką
Owoce jagodowe mniam, moje ulubione :)
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Przyrządzanie:
180
minut
Czas całkowity:
210
minut
Składniki
Biszkopt
-
4
jajka
-
1
tsp
proszku do pieczenia
-
1
tbsp
octu spirytusowego 10%
-
3/4
cup
cukru
-
1
cup
mąki tortowej
Masa i galaretka z owocami
-
1
budyń waniliowy z cukrem
-
2
cup
mleka
-
1
galaretka jagodowa
-
1
galaretka krystaliczna
-
2
cup
gorącej wody
-
Owoce jagodowe, np. borówki, maliny, jeżyny, porzeczki
Wskazówki
-
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy.
Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
-
Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy, mieszając do zgęstnienia.) Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę jagodową. Mieszamy, aż się rozpuści.
-
Prostokątną blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy budyń. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
-
Krystaliczną galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mieszamy galaretkę z 2 szklankami gorącej wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce jagodowe układamy na zastygniętej masie budyniowej i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.