Biszkopt z owocami jagodowymi i galaretką

Owoce jagodowe mniam, moje ulubione :)
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Przyrządzanie: 180 minut
Czas całkowity: 210 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 4 jajka
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • 1 tbsp octu spirytusowego 10%
  • 3/4 cup cukru
  • 1 cup mąki tortowej
  • Masa i galaretka z owocami
  • 1 budyń waniliowy z cukrem
  • 2 cup mleka
  • 1 galaretka jagodowa
  • 1 galaretka krystaliczna
  • 2 cup gorącej wody
  • Owoce jagodowe, np. borówki, maliny, jeżyny, porzeczki
Wskazówki
  1. Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy ocet i proszek do pieczenia, mieszamy i odstawiamy. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Następnie dodajemy "wyrośnięte" żółtka. Na końcu przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy. Przygotowane ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 170ºC (z termoobiegiem) przez około 20 minut. Ciasto wyjmujemy i studzimy.
  2. Budyń przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. (W jednej szklance mleka rozpuszczamy budyń. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy rozpuszczony budyń i gotujemy, mieszając do zgęstnienia.) Budyń zdejmujemy z ognia i wsypujemy galaretkę jagodową. Mieszamy, aż się rozpuści.
  3. Prostokątną blaszkę wykładamy folią aluminiową i przekładamy do niej biszkopt. Na wierzch wylewamy budyń. Odstawiamy do lodówki do zastygnięcia.
  4. Krystaliczną galaretkę przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (mieszamy galaretkę z 2 szklankami gorącej wody) i odstawiamy do lekkiego stężenia. Owoce jagodowe układamy na zastygniętej masie budyniowej i zalewamy tężejącą galaretką krystaliczną. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.