Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 10 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz. 40 min.
Chrupiąca beza z kremem z ciasteczkami oreo i borówkami, to słodki i rozpływający się w ustach deser. Polecam!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na bezy
- Składniki na masę oreo
- Dodatkowo: mini ciasteczka oreo i borówki
Wskazówki
- Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175°C z termoobiegiem. Białka ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodajemy ocet winny i mąkę ziemniaczaną. Masa ma być sztywna i błyszcząca.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Odrysowujemy od kubeczka 8 okręgów. Ubitą pianę nakładamy łyżką lub za pomocą rękawa cukierniczego na narysowane okręgi i formujemy.
- Bezy wstawiamy do nagrzanego piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 100°C. Bezy pieczemy przez godzinę, po tym czasie uchylamy piekarnik i pozostawiamy je w piekarniku do całkowitego ostygnięcia.
- Ciasteczka oreo mielimy na mąkę w rozdrabniaczu (blenderze ręcznym). Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy serek mascarpone. Miksujemy krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu dodajemy zmielone ciasteczka oreo i mieszamy łyżką, aż składniki ładnie się połączą.
- Krem oreo nakładamy na bezowe gniazdka za pomocą łyżeczki lub rękawa cukierniczego. Dekorujemy borówkami i mini ciasteczkami oreo (jeżeli nie udało Wam się ich kupić, udekorujcie zwykłymi ciastkami oreo, przełamanymi na pół). Można też dwa ciasteczka pokruszyć i posypać nimi bezy. Smacznego!