Barszcz czerwony zabielany

Ilość: 4 Servings Trudność: Łatwa Przygotowanie: 15 min. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 1 godz. 15 min.

Barszcz czerwony zabielany – pyszna zupa, gotowana chyba w każdym polskim domu.  U mnie podawana z gotowanymi ziemniakami z cebulką, jajkiem i tartym buraczkiem, a jak się ją podaje u Ciebie?

Składniki

0/5 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/3 Wskazówki
  • Dwa buraczki myjemy ze skórką, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i odstawiamy. Pozostałe buraczki obieramy i kroimy na grube plastry lub ćwiartki. Do przecedzonego bulionu dodajemy obrany czosnek i buraki. Garnek stawiamy na ogień, przykrywamy przykrywką i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę octu i gotujemy jeszcze przez godzinę, aż buraki będą miękkie i oddadzą kolor i smak do wywaru.
  • Barszcz odcedzamy, aby pozbyć się wygotowanych buraków i zabielamy kwaśną śmietaną 18 %. Trzeba uważać, żeby śmietana się nie zwarzyła, aby temu zapobiec trzeba ją zahartować. Do miseczki ze śmietaną dodajemy chochle gotującego się barszczu z garnka, mieszamy i powoli wlewamy do zupy. Zagotowujemy i na końcu doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem (jeżeli jest potrzeba można barszcz jeszcze zakwasić octem lub sokiem z cytryny).
  • Ja podaje zabielany barszcz z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z cebulką, gotowanym na twardo jakiem i tartym buraczkiem. Smacznego!

Dodaj komentarz