Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 15 min.
Barszcz czerwony zabielany – pyszna zupa, gotowana chyba w każdym polskim domu. U mnie podawana z gotowanymi ziemniakami z cebulką, jajkiem i tartym buraczkiem, a jak się ją podaje u Ciebie?
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Dwa buraczki myjemy ze skórką, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i odstawiamy. Pozostałe buraczki obieramy i kroimy na grube plastry lub ćwiartki. Do przecedzonego bulionu dodajemy obrany czosnek i buraki. Garnek stawiamy na ogień, przykrywamy przykrywką i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę octu i gotujemy jeszcze przez godzinę, aż buraki będą miękkie i oddadzą kolor i smak do wywaru.
- Barszcz odcedzamy, aby pozbyć się wygotowanych buraków i zabielamy kwaśną śmietaną 18 %. Trzeba uważać, żeby śmietana się nie zwarzyła, aby temu zapobiec trzeba ją zahartować. Do miseczki ze śmietaną dodajemy chochle gotującego się barszczu z garnka, mieszamy i powoli wlewamy do zupy. Zagotowujemy i na końcu doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem (jeżeli jest potrzeba można barszcz jeszcze zakwasić octem lub sokiem z cytryny).
-