Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany - pyszna zupa, gotowana chyba w każdym polskim domu.  U mnie podawana z gotowanymi ziemniakami z cebulką, jajkiem i tartym buraczkiem, a jak się ją podaje u Ciebie?
  • Trudność: Łatwa
  • Kategoria:
  • Sposób przyrządzenia:
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 15 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 75 minut
Składniki
  • 2 l bulionu drobiowego
  • 1,200 kg buraków ćwikłowych
  • 2 ząbki czosnku
  • ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz
  • 200 g śmietany 18%
Wskazówki
  1. Dwa buraczki myjemy ze skórką, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i odstawiamy. Pozostałe buraczki obieramy i kroimy na grube plastry lub ćwiartki. Do przecedzonego bulionu dodajemy obrany czosnek i buraki. Garnek stawiamy na ogień, przykrywamy przykrywką i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę octu i gotujemy jeszcze przez godzinę, aż buraki będą miękkie i oddadzą kolor i smak do wywaru.
  2. Barszcz odcedzamy, aby pozbyć się wygotowanych buraków i zabielamy kwaśną śmietaną 18 %. Trzeba uważać, żeby śmietana się nie zwarzyła, aby temu zapobiec trzeba ją zahartować. Do miseczki ze śmietaną dodajemy chochle gotującego się barszczu z garnka, mieszamy i powoli wlewamy do zupy. Zagotowujemy i na końcu doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem (jeżeli jest potrzeba można barszcz jeszcze zakwasić octem lub sokiem z cytryny).
  3. Ja podaje zabielany barszcz z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z cebulką, gotowanym na twardo jakiem i tartym buraczkiem. Smacznego!