Barszcz czerwony zabielany
Barszcz czerwony zabielany - pyszna zupa, gotowana chyba w każdym polskim domu. U mnie podawana z gotowanymi ziemniakami z cebulką, jajkiem i tartym buraczkiem, a jak się ją podaje u Ciebie?
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
15
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
75
minut
Składniki
-
2
l
bulionu drobiowego
-
1,200
kg
buraków ćwikłowych
-
2
ząbki czosnku
-
ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz
-
200
g
śmietany 18%
Wskazówki
-
Dwa buraczki myjemy ze skórką, umieszczamy w garnku, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Po ostudzeniu obieramy ze skórki, ścieramy na dużych oczkach jarzynówki i odstawiamy.
Pozostałe buraczki obieramy i kroimy na grube plastry lub ćwiartki. Do przecedzonego bulionu dodajemy obrany czosnek i buraki. Garnek stawiamy na ogień, przykrywamy przykrywką i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, dodajemy łyżkę octu i gotujemy jeszcze przez godzinę, aż buraki będą miękkie i oddadzą kolor i smak do wywaru.
-
Barszcz odcedzamy, aby pozbyć się wygotowanych buraków i zabielamy kwaśną śmietaną 18 %. Trzeba uważać, żeby śmietana się nie zwarzyła, aby temu zapobiec trzeba ją zahartować. Do miseczki ze śmietaną dodajemy chochle gotującego się barszczu z garnka, mieszamy i powoli wlewamy do zupy. Zagotowujemy i na końcu doprawiamy do smaku cukrem, solą i pieprzem (jeżeli jest potrzeba można barszcz jeszcze zakwasić octem lub sokiem z cytryny).
-
Ja podaje zabielany barszcz z gotowanymi, tłuczonymi ziemniakami z cebulką, gotowanym na twardo jakiem i tartym buraczkiem. Smacznego!