Barszcz czerwony z grzybową sakiewką

Ilość: 6 Servings Trudność: Średnia Przygotowanie: 2 godz. Przyrządzanie: 1 godz. Czas całkowity: 3 godz.

Barszcz czerwony z naleśnikową sakiewką pełną grzybowego farszu to super pomysł na wigilijną zupę dla Ciebie i Twoich bliskich.

Składniki

0/23 Składników
Dostosuj porcje
    Ciasto naleśnikowe
  • Farsz
  • Składniki na barszcz czerwony
  • Dodatkowo

Wskazówki

0/6 Wskazówki
  • Barszcz czerwony gotujemy dzień wcześniej. Połowę buraków pieczemy w skórkach, każdy oddzielnie zawinięty w folie aluminiową. Razem z burakami pieczemy w łupinach 2 cebule. Warzywa pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
  • Do dużego garnka wkładamy pozostałe buraki i inne warzywa na wywar: buraczki obrane i pokrojone na cząstki, seler, pietruszki, por, cebule i prawdziwki. Całość zalewamy wodą, aby wszystkie warzywa były przykryte i doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko barszcz się zagotuje dodajemy ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  • Upieczone buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczki umieszczamy w garnku i zalewamy przecedzonym, wczesnej ugotowanym wywarem z buraków, warzyw i grzybów. Barszcz gotujemy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy rozciśnięte ząbki czosnku w całości, pieczone w piekarniku cebule z łupiną i skórki z kwaśnych jabłek. Barszcz odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień barszcz przecedzamy i doprawiamy, jeżeli jest taka potrzeba.
  • Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojone grzyby oraz masło. Smażymy całość około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu dodajemy do farszu posiekaną natkę pietruszki.
  • Na środku naleśnika umieszczamy porcję farszu grzybowego, naleśnik zwijamy tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Sakiewkę układamy na głębokim talerzu i wlewamy barszcz. Od razu podajemy. Smacznego!

Dodaj komentarz