Barszcz czerwony z grzybową sakiewką

Barszcz czerwony z naleśnikową sakiewką pełną grzybowego farszu to super pomysł na wigilijną zupę dla Ciebie i Twoich bliskich.
Porcje: 6 yield(s)
Przygotowanie: 120 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
    Ciasto naleśnikowe
  • 1 cup mleka
  • 1 cup wody mineralnej gazowanej
  • 4 jajka
  • 2 cup mąki pszennej
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • 1/2 tsp soli
  • Farsz
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 600 g grzybów (podgrzybki-mrożone, pieczarki)
  • 1 tbsp masła
  • sól, pieprz, tymianek
  • 3 tbsp posiekanej natki pietruszki
  • Składniki na barszcz czerwony
  • 2 kg buraków
  • 1 seler
  • 1 por
  • 2 pietruszki
  • 4 cebule
  • 20 g borowików suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 kwaśne jabłka
  • sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, listki laurowe, ocet spirytusowy
  • Dodatkowo
  • szczypior lub por pocięty na długość do związania sakiewek
Wskazówki
  1. Barszcz czerwony gotujemy dzień wcześniej. Połowę buraków pieczemy w skórkach, każdy oddzielnie zawinięty w folie aluminiową. Razem z burakami pieczemy w łupinach 2 cebule. Warzywa pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
  2. Do dużego garnka wkładamy pozostałe buraki i inne warzywa na wywar: buraczki obrane i pokrojone na cząstki, seler, pietruszki, por, cebule i prawdziwki. Całość zalewamy wodą, aby wszystkie warzywa były przykryte i doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko barszcz się zagotuje dodajemy ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
  3. Upieczone buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczki umieszczamy w garnku i zalewamy przecedzonym, wczesnej ugotowanym wywarem z buraków, warzyw i grzybów. Barszcz gotujemy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy rozciśnięte ząbki czosnku w całości, pieczone w piekarniku cebule z łupiną i skórki z kwaśnych jabłek. Barszcz odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień barszcz przecedzamy i doprawiamy, jeżeli jest taka potrzeba.
  4. Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojone grzyby oraz masło. Smażymy całość około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu dodajemy do farszu posiekaną natkę pietruszki.
  6. Na środku naleśnika umieszczamy porcję farszu grzybowego, naleśnik zwijamy tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Sakiewkę układamy na głębokim talerzu i wlewamy barszcz. Od razu podajemy. Smacznego!