Barszcz czerwony z grzybową sakiewką
Barszcz czerwony z naleśnikową sakiewką pełną grzybowego farszu to super pomysł na wigilijną zupę dla Ciebie i Twoich bliskich.
Porcje:
6
yield(s)
Przygotowanie:
120
minut
Przyrządzanie:
60
minut
Czas całkowity:
180
minut
Składniki
Ciasto naleśnikowe
-
1
cup
mleka
-
1
cup
wody mineralnej gazowanej
-
4
jajka
-
2
cup
mąki pszennej
-
100
ml
oleju rzepakowego
-
1/2
tsp
soli
Farsz
-
2 łyżki
oliwy
-
1
cebula
-
2
ząbki czosnku
-
600
g
grzybów
(podgrzybki-mrożone, pieczarki)
-
1
tbsp
masła
-
sól, pieprz, tymianek
-
3
tbsp
posiekanej natki pietruszki
Składniki na barszcz czerwony
-
2
kg
buraków
-
1
seler
-
1
por
-
2
pietruszki
-
4
cebule
-
20
g
borowików suszonych
-
4
ząbki czosnku
-
2
kwaśne jabłka
-
sól, pieprz, cukier, ziele angielskie, listki laurowe, ocet spirytusowy
Dodatkowo
-
szczypior lub por pocięty na długość do związania sakiewek
Wskazówki
-
Barszcz czerwony gotujemy dzień wcześniej. Połowę buraków pieczemy w skórkach, każdy oddzielnie zawinięty w folie aluminiową. Razem z burakami pieczemy w łupinach 2 cebule. Warzywa pieczemy do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 220°C.
-
Do dużego garnka wkładamy pozostałe buraki i inne warzywa na wywar: buraczki obrane i pokrojone na cząstki, seler, pietruszki, por, cebule i prawdziwki. Całość zalewamy wodą, aby wszystkie warzywa były przykryte i doprowadzamy do wrzenia. Jak tylko barszcz się zagotuje dodajemy ocet spirytusowy, cukier, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotujemy wywar na bardzo małym ogniu, aż warzywa zmiękną.
-
Upieczone buraczki obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Buraczki umieszczamy w garnku i zalewamy przecedzonym, wczesnej ugotowanym wywarem z buraków, warzyw i grzybów. Barszcz gotujemy na bardzo małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia. Dodajemy rozciśnięte ząbki czosnku w całości, pieczone w piekarniku cebule z łupiną i skórki z kwaśnych jabłek. Barszcz odstawiamy na całą noc. Na drugi dzień barszcz przecedzamy i doprawiamy, jeżeli jest taka potrzeba.
-
Wszystkie składniki na naleśniki umieszczamy w misie miksera i dokładnie miksujemy, aż ciasto będzie gładkie. Odstawiamy na pół godziny. Smażymy naleśniki bez tłuszczu. Na mocno rozgrzaną patelnię nalewamy chochlą porcję ciasta. Smażymy z obu stron, mniej więcej przez minutę.
-
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty czosnek i cebulę pokrojoną w kosteczkę. Po chwili smażenia dodajemy pokrojone grzyby oraz masło. Smażymy całość około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem. Na końcu dodajemy do farszu posiekaną natkę pietruszki.
-
Na środku naleśnika umieszczamy porcję farszu grzybowego, naleśnik zwijamy tworząc sakiewkę. Każdą sakiewkę związujemy szczypiorkiem. Sakiewkę układamy na głębokim talerzu i wlewamy barszcz. Od razu podajemy. Smacznego!