Kurczak po toskańsku

Ilość: 4 Porcje Trudność: Łatwa Przygotowanie: 30 min.

Prosty i pyszny obiad. Filety z kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami.

Składniki

0/12 Składników
Dostosuj porcje

Wskazówki

0/4 Wskazówki
  • Piersi z kurczak przecinamy na dwa cieńsze filety. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtaczamy w mące i wkładamy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów. Filety smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni.
  • Następnie podlewamy kurczaka bulionem, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
  • Śmietanę hartujemy wrzątkiem i wlewamy do rondla. Dodajemy szpinak, kapary i gotujemy kilka minut, gdy sos jest już gęsty, odstawiamy danie z ognia
  • Kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z makaronem foglie z dodatkiem szpinaku. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem. Smacznego!

Dodaj komentarz