Kurczak po toskańsku
Prosty i pyszny obiad. Filety z kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami.
Porcje:
4
yield(s)
Przygotowanie:
30
minut
Składniki
-
4
filety z kurczaka
-
2
ząbki czosnku
-
1
tbsp
oregano
-
sól, pieprz
-
mąka do panierowania
-
200
ml
bulionu
-
300
ml
śmietany 18%
-
100
ml
wrzątku
-
200
g
suszonych pomidorów z oliwy
-
2
tbsp
kaparów
-
200
g
świeżego szpinaku
-
60
g
parmezanu lub grana padano
Wskazówki
-
Piersi z kurczak przecinamy na dwa cieńsze filety. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtaczamy w mące i wkładamy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów. Filety smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni.
-
Następnie podlewamy kurczaka bulionem, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
-
Śmietanę hartujemy wrzątkiem i wlewamy do rondla. Dodajemy szpinak, kapary i gotujemy kilka minut, gdy sos jest już gęsty, odstawiamy danie z ognia
-
Kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z makaronem foglie z dodatkiem szpinaku. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem. Smacznego!