Kurczak po toskańsku

Prosty i pyszny obiad. Filety z kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami.
Porcje: 4 yield(s)
Przygotowanie: 30 minut
Składniki
  • 4 filety z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 tbsp oregano
  • sól, pieprz
  • mąka do panierowania
  • 200 ml bulionu
  • 300 ml śmietany 18%
  • 100 ml wrzątku
  • 200 g suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 tbsp kaparów
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 60 g parmezanu lub grana padano
Wskazówki
  1. Piersi z kurczak przecinamy na dwa cieńsze filety. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtaczamy w mące i wkładamy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów. Filety smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni.
  2. Następnie podlewamy kurczaka bulionem, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
  3. Śmietanę hartujemy wrzątkiem i wlewamy do rondla. Dodajemy szpinak, kapary i gotujemy kilka minut, gdy sos jest już gęsty, odstawiamy danie z ognia
  4. Kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z makaronem foglie z dodatkiem szpinaku. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem. Smacznego!