Kategoria: Dania główne, Dania z drobiu
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Prosty i pyszny obiad. Filety z kurczaka w śmietanowym sosie ze szpinakiem, kaparami i suszonymi pomidorami.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Piersi z kurczak przecinamy na dwa cieńsze filety. Mięso doprawiamy solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso obtaczamy w mące i wkładamy do rondla na rozgrzany olej z suszonych pomidorów. Filety smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony, aż kurczak ładnie się zrumieni.
- Następnie podlewamy kurczaka bulionem, dodajemy suszone pomidory pokrojone w paski i wszystko gotujemy na wolnym ogniu.
- Śmietanę hartujemy wrzątkiem i wlewamy do rondla. Dodajemy szpinak, kapary i gotujemy kilka minut, gdy sos jest już gęsty, odstawiamy danie z ognia
- Kurczaka serwujemy z ulubionymi dodatkami, u mnie tym razem z makaronem foglie z dodatkiem szpinaku. Przed podaniem danie posypujemy startym parmezanem. Smacznego!