Kategoria: Ciasteczka, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 10 min.
Przyrządzanie:
25 min.
Czas całkowity:
35 min.
Kto lubi śliwki w czekoladzie?
Składniki
Dostosuj porcje
- Polewa
Wskazówki
- Śliwki kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy likierem. Zostawiamy na całą noc, żeby cały alkohol wsiąknął w owoce (zapominałeś, to nic ;) godzina też wystarczy).
- Do dużej miski wlewamy: wodę mineralną, olej, dodajemy cukier i jajka. Wszystko mieszamy za pomocą miksera. Następnie przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao i nadal ubijamy do powstania gładkiego, jednolitego ciasta. Do śliwek przygotowanych dzień wcześniej, dodajemy 1 łyżkę mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta.
- Formę do muffinów wykładamy papilotkami. Nakładamy ciasto i pieczemy przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C.
- W małym rondelku podgrzewamy śmietanę kremówkę, doprowadzamy prawie do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałeczki gorzką czekoladę. Odstawiamy na kilka minut. Mieszamy, aż powstanie gładki sos czekoladowy.
- Wystudzone muffinki, polewamy gęstniejącym sosem czekoladowym i na każdym muffinie kładziemy śliwkę do ozdoby. Smacznego!