Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 30 min.
Przyrządzanie:
30 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Masa
- Pozostałe
Wskazówki
- W rondelku doprowadzamy do wrzenia następujące składniki: mleko, masło, cukier i mak. Odstawiamy do ostudzenia.
- Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno. W dużej misce miksujemy składniki: żółtka, masę makową, mąkę i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka i wszystko mieszamy.
- Ciasto przekładamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 30 minut w temperaturze 170°C. Po wystudzeniu kroimy na 2 poziome blaty.
- Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i serkiem mascarpone na sztywną masę. Pierwszy blat smarujemy konfiturą różaną i 1/2 masy śmietankowej. Przykrywamy ciasto drugim blatem i smarujemy pozostałą masą śmietankową. Ciasto ozdabiamy jadalnymi płatkami róż. Chłodzimy w lodówce. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.