Ilość:
8 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
50 min.
Czas całkowity:
1 godz. 10 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Na początku przygotowujemy pasternak. Myjemy, obieramy i gotujemy go w wodzie lub mleku, odcedzamy, studzimy i ścieramy na grubych oczkach.
- W dużej misce ubijamy mikserem jajka z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy olej i jogurt. Przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy nadal, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
- Na koniec dodajemy suche składniki: mak, pasternak, pokrojone figi, gałkę muszkatołową, cynamon i mieszamy wszystko drewnianą łyżką. Ciasto przekładamy do dużej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzewamy do 175°C. Studzimy. Smacznego!
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16x29.