Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 5 min.
Przyrządzanie:
45 min.
Czas całkowity:
1 godz. 50 min.
Świeże figi mniam, świetne w słodkich deserach, jak i w daniach wytrawnych.
Składniki
Dostosuj porcje
- Ciasto kruche
- Masa cytrynowa
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto kruche szybko zagniatamy, formujemy kulę i chłodzimy w lodówce około godziny. Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Schłodzonym rozwałkowanym ciastem wykładamy formę. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy go np. kulkami ceramicznymi, ryżem lub fasolą.
- Piekarnik nagrzewamy do 180º C, wstawiamy ciasto i podpiekamy około 15 minut. Następnie usuwamy papier z obciążeniem i podpiekamy jeszcze 5 minut.
- Wszystkie składniki na krem cytrynowy mieszamy rózgą kuchenną w misce. Na gorący spód przekładamy masę i wyrównujemy. Zmniejszamy temperaturę do 170º C i pieczemy około 20 – 25 minut. Ciasto wyjmujemy, studzimy. Na zimne ciasto układamy plasterki fig. Smacznego!
Notatki
Użyłam formę na tartę o średnicy 24 cm.