Kategoria: Boże Narodzenie, Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 20 min.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
1 godz. 20 min.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy po 2 łyżki mąki i 1 żółtku. Na koniec dodajemy aromat waniliowy, proszek do pieczenia i ubite białka.
- Bakalie kroimy drobniej, oprószamy 1 łyżką mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy.
- Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy keks przez około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki
Użyłam dużej keksówki 16 x 29.