Keks

Porcje: 8 yield(s)
Przygotowanie: 20 minut
Przyrządzanie: 60 minut
Czas całkowity: 80 minut
Składniki
  • 250 g masła
  • 1 1/2 cup cukru pudru
  • 6 jajek
  • 2 cup mąki tortowej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • aromat waniliowy
  • Bakalie: orzechy laskowe, włoskie, migdały, suszone figi i morele
Wskazówki
  1. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno. Masło ucieramy z cukrem pudrem na gładką masę. Stopniowo dodajemy po 2 łyżki mąki i 1 żółtku. Na koniec dodajemy aromat waniliowy, proszek do pieczenia i ubite białka.
  2. Bakalie kroimy drobniej, oprószamy 1 łyżką mąki, mieszamy i dodajemy do ciasta. Całość mieszamy.
  3. Nagrzewamy piekarnik do 175°C i pieczemy keks przez około 1 godzinę. Po upieczeniu i ostudzeniu, posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Notatki

Użyłam dużej keksówki 16 x 29.