Kategoria: Ciasta, Coś słodkiego
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 1 godz. 30 min.
Przyrządzanie:
5 godz.
Czas całkowity:
6 godz. 30 min.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Ciasto
- Mus rabarbarowy
- Bita śmietana
Wskazówki
- Zaczynamy od zrobienia ciasta. Masło, mąkę, sól, cukier mieszamy w misce, dodajemy żółtka oraz wodę i szybko zagniatamy gładkie ciasto. Zawijamy w folie, wkładamy do lodówki na godzinę, a po wyjęciu rozwałkowujemy. Przekładamy do formy na tarte wysmarowanej masłem. Ciasto nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 160°C z termoobiegiem. Studzimy spód.
- Łodygi rabarbaru obieramy ze skórki, kroimy na 2-centymetrowe kawałeczki i wkładamy do garnka, dodajemy cukier i wodę. Mieszamy i gotujemy do miękkości. Ciepły rabarbar miksujemy. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gorącą dodajemy do zmiksowanego rabarbaru, dokładnie mieszamy i studzimy.
- Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier.
- Na wystudzony spód tarty wykładamy tężejący mus z rabarbaru, a na wierzch ubitą śmietanę. Posypujemy startą czekoladą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!