Kategoria: Boże Narodzenie, Zupy
Sposób przyrządzenia: Gotowanie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 2 godz.
Żur wigilijny z grzybami to zupa, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Zupa powstaje z połączenia wywaru warzywno-grzybowego i zakwasu na żur. Ja podaję go z ugotowanymi ziemniakami.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na wywar grzybowy
- Składniki na wywar warzywny
- Dodatkowo
Wskazówki
- Dzień wcześniej, suszone grzyby przekładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zostawiamy na całą noc. Kolejnego dnia gotujemy grzyby w wodzie w której się moczyły przez około godzinę. Wywar odcedzamy przez sitko. Grzyby kroimy na paseczki i odstawiamy.
- Równocześnie na drugim palniku przygotowujemy wywar warzywny. Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Dodajemy sól, pieprz w ziarenkach, ziele angielskie i liście laurowe. Wszystko gotujemy na bardzo małym ogniu około półtorej godziny. Gotowy wywar przecedzamy przez sitko.
-