Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
1 godz.
Czas całkowity:
2 godz.
Podobno jaki poniedziałek taki cały tydzień 🙂 to zaczynamy na słodko. Zapraszam na bardzo smaczne ciasto! Kruchy spód i kwaśna masa śliwkowa, która ze słodką bezą smakuje idealnie! Mniam 😋
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na masę śliwkową
- Składniki na bezę
Wskazówki
- Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i zagniatamy. Owijamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na około 30 min. Schłodzonym ciastem wykładamy dno blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Do garnka wkładamy śliwki, dodajemy cukier, cynamon i podlewamy 200 ml nektaru z czarnej porzeczki. Stawiamy na ogień i doprowadzamy do wrzenia od czasu do czasu mieszając. Pozostałą część nektaru mieszamy z budyniem i mąką ziemniaczaną. Wyjmujemy cynamon i do gotujących się śliwek dodajemy rozmieszany budyń z mąką i gotujemy bardzo gęsty budyń śliwkowy.
- Białka umieszczamy w misie miksera i ubijamy na sztywno, dodając stopniowo po łyżce cukru. Na końcu gdy piana jest już sztywna i lśniąca dodajemy budyń i krótko mieszamy na niskich obrotach.
-
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 25cmx35cm