Ilość:
8 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 15 min.
Przyrządzanie:
45 min.
Czas całkowity:
1 godz.
Ciasta z sezonowymi owocami to przebój letnich podwieczorków. Sezon na śliwki to trzeba korzystać! Przepis na proste i szybkie ciasto ze śliwkami.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Miękkie masło ucieramy z cukrem do białości, następnie dodajemy po jednym jajku cały czas ucierając.
- Dodajemy mleko, budynie, obie mąki i proszek do pieczenia. Mieszamy krótko, na wolnych obrotach do połączenia się składników.
- Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy połówki śliwek, skórką do dołu.
- Ciasto pieczemy około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C z termoobiegiem. Wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego!