Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
12 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
3 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Dzisiaj polecam wspaniałe ciasto do weekendowej kawy. Jest wilgotne i delikatnie kawowe, truskawki przypominają, że nadal jest lato. Wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. W śród moich gości zrobiło furorę i mnie też bardzo smakowało.
Składniki
Dostosuj porcje
-
Składniki na ciasto
- Składniki na truskawkową żelkę
- Składniki na piankę cappuccino
Wskazówki
- Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodajemy cukier, aż masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i olej i dalej mieszamy mikserem do uzyskania kremowej masy. W miseczce mieszamy mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, następnie przesiewamy te suche składniki na jajeczną masę i delikatnie wymieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem blaszki, wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego do temperatury 180ºC. piekarnika. Ciasto pieczemy około 30-35 minut. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia. Jeżeli biszkopt tego wymaga wyrównujemy go.
- Truskawki umyte i pozbawione szypułek, miksujemy na gładki mus. Przelewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia dodajemy galaretki i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzony mus wylewamy na czekoladowe ciasto i wstawiamy do lodówki, aby żelka zastygła.
- Kawę cappuccino i kawę rozpuszczalną umieszczamy w kubeczku, zalewamy gorącą wodą i mieszamy. Następnie dodajemy żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia.
-
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.