Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 2 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
4 godz.
Różany sernik z malinową pianką to cudowne połączenie, smak obłędny, polecam! W świąteczny dzień podajcie ciasto ze świeżymi malinami i kwiatami. Czyż nie wygląda wspaniale!
Składniki
Dostosuj porcje
-
Spód
- Masa serowa
- Pianka malinowa
- Dodatkowo: świeże maliny, róże (można też użyć suszonych płatków róż jadalnych) , czekoladowe jajeczka
Wskazówki
- Rozpuszczamy masło. Owsiane ciasteczka kruszymy na mąkę, dodajemy stopione masło i mieszamy. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy dno formy pokruszonymi ciasteczkami i ugniatamy np. dnem szklanki. Wstawiamy do lodówki.
- Wszystkie składniki na masę serową umieszczamy w misie miksera i miksujemy do połączenia się składników. Serową masę wylewamy na wcześniej przygotowany ciasteczkowy spód. Sernik pieczemy w piekarniku nagrzanym do 165°C około godziny. Studzimy i wstawiamy do lodówki.
- Maliny umieszczamy w rondelku i gotujemy, aż się rozpadną i trochę płyn się zredukuje. Następnie przecieramy je przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Żelatynę zalewamy wrzątkiem, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy przecier malinowy, a na końcu żelatynę. Mus malinowy wylewamy na zimny sernik, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na całą noc.
-
Notatki
Użyłam kwadratowej formy o wymiarach 24x24