Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Gotowanie, Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz.
Przyrządzanie:
2 godz.
Czas całkowity:
3 godz.
Kostka borówkowa to warstwowe ciasto na biszkopcie z masą budyniową, galaretką z owocami i bitą śmietaną. Przepyszne 😋
Składniki
Dostosuj porcje
-
Biszkopt
- Masa budyniowa
- Galaretka
- Bita śmietana
- Dodatkowo: starta biała czekolada, borówki, listki mięty
Wskazówki
- Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy wszystko na gładką masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Po wystudzeniu ścinamy skórkę i kroimy na 2 blaty.
- Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniejszej ilości mleka - 850 ml. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypujemy proszek galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Przestudzoną masę budyniową wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i chłodzimy w lodówce.
- Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z borówkami i wykładamy na masę budyniową. Galaretkę z owocami przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Chłodzimy.
- Żelatynę zalewamy 50 ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy. Śmietanę wykładamy na biszkopt, posypujemy startą białą czekoladą i chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi borówkami i listka mięty. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.