Borówkowa kostka

Kostka borówkowa to warstwowe ciasto na biszkopcie z masą budyniową, galaretką z owocami i bitą śmietaną. Przepyszne 😋
Porcje: 10 yield(s)
Przygotowanie: 60 minut
Przyrządzanie: 120 minut
Czas całkowity: 180 minut
Składniki
    Biszkopt
  • 5 jajek
  • 1/2 cup cukru
  • 3/4 cup mąki pszennej
  • 1/4 cup mąki ziemniaczanej
  • 1 tsp proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa
  • 850 ml mleka
  • 2 budynie śmietankowe z cukrem
  • 2 galaretki jagodowe
  • Galaretka
  • 2 galaretki jagodowe
  • 300 g borówek
  • Bita śmietana
  • 500 ml śmietany 30%
  • 3 tbsp cukru pudru
  • 3 tsp żelatyny
  • Dodatkowo: starta biała czekolada, borówki, listki mięty
Wskazówki
  1. Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy wszystko na gładką masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Po wystudzeniu ścinamy skórkę i kroimy na 2 blaty.
  2. Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniejszej ilości mleka - 850 ml. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypujemy proszek galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Przestudzoną masę budyniową wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i chłodzimy w lodówce.
  3. Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z borówkami i wykładamy na masę budyniową. Galaretkę z owocami przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Chłodzimy.
  4. Żelatynę zalewamy 50 ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy. Śmietanę wykładamy na biszkopt, posypujemy startą białą czekoladą i chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi borówkami i listka mięty. Smacznego!
Notatki

Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.