Borówkowa kostka
Kostka borówkowa to warstwowe ciasto na biszkopcie z masą budyniową, galaretką z owocami i bitą śmietaną. Przepyszne 😋
Porcje:
10
yield(s)
Przygotowanie:
60
minut
Przyrządzanie:
120
minut
Czas całkowity:
180
minut
Składniki
Biszkopt
-
5
jajek
-
1/2
cup
cukru
-
3/4
cup
mąki pszennej
-
1/4
cup
mąki ziemniaczanej
-
1
tsp
proszku do pieczenia
Masa budyniowa
-
850
ml
mleka
-
2
budynie śmietankowe z cukrem
-
2
galaretki jagodowe
Galaretka
-
2
galaretki jagodowe
-
300
g
borówek
Bita śmietana
-
500
ml
śmietany 30%
-
3
tbsp
cukru pudru
-
3
tsp
żelatyny
Dodatkowo: starta biała czekolada, borówki, listki mięty
Wskazówki
-
Zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy żółtka i miksujemy wszystko na gładką masę. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Biszkopt pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 30 minut. Po wystudzeniu ścinamy skórkę i kroimy na 2 blaty.
-
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale używamy mniejszej ilości mleka - 850 ml. Do ugotowanego, gorącego budyniu wsypujemy proszek galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. Przestudzoną masę budyniową wykładamy na pierwszy blat biszkoptu i chłodzimy w lodówce.
-
Galaretki rozpuszczamy w 700 ml wody, studzimy. Gdy galaretki zaczną tężeć mieszamy je z borówkami i wykładamy na masę budyniową. Galaretkę z owocami przykrywamy drugim blatem biszkoptowym. Chłodzimy.
-
Żelatynę zalewamy 50 ml wrzątku, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, na końcu dodajemy żelatynę, mieszamy. Śmietanę wykładamy na biszkopt, posypujemy startą białą czekoladą i chłodzimy. Przed podaniem ozdabiamy świeżymi borówkami i listka mięty. Smacznego!
Notatki
Użyłam prostokątnej blachy o wymiarach 24 x 30.