Kategoria: Ciasta
Sposób przyrządzenia: Chłodzenie, Pieczenie
Ilość:
10 Porcja
Trudność: Łatwa
Przygotowanie: 40 min.
Przyrządzanie:
4 godz.
Czas całkowity:
4 godz. 40 min.
Przepyszne ciasto, intensywnie czekoladowe z mieszanką owoców leśnych i galaretką.
Składniki
Dostosuj porcje
- Dodatkowo
Wskazówki
- Mleko podgrzewamy. Do gorącego dodajemy połamaną czekoladę, wymieszamy do rozpuszczenia. Ostawiamy do przestudzenia.
- Jajka umieszczamy w misie miksera, dodajemy cukier i ubijamy na jasny puszysty krem. Następnie dodajemy wszystkie mokre składniki: olej, śmietanę i przestudzone mleko z rozpuszczoną czekoladą. Na końcu dodajemy do masy przesiane suche składniki: mąkę i kakao. Mieszamy łyżką do połączenia się składników.
- Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C z termoobiegiem około 25 minut. Odstawiamy do wystudzenia.
- Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wrzącej wody. Studzimy.
- Zimne ciasto czekoladowe wyjmujemy z tortownicy, usuwamy papier i ponownie umieszczamy w formie. Na ciasto wykładamy owoce, zalewamy tężejącą galaretką (uwaga: galaretka nie może być rzadka, bo wsiąknie w ciasto). Ciasto chłodzimy w lodówce, do całkowitego stężenia galaretki, najlepiej przez całą noc. Smacznego!
Notatki
Użyłam tortownicy o średnicy 24 cm.