Kategoria: Boże Narodzenie, Dania z drobiu
Sposób przyrządzenia: Pieczenie
Ilość:
4 Porcja
Trudność: Średnia
Przygotowanie: 1 godz. 20 min.
Przyrządzanie:
20 min.
Czas całkowity:
1 godz. 40 min.
Pieczone udka kaczki z rozmarynem, jabłkami i żurawiną, idealne na świąteczny obiad.
Składniki
Dostosuj porcje
Wskazówki
- Udka doprawiamy solą i pieprzem, nacieramy przeciśniętym czosnkiem i obkładamy gałązkami rozmarynu. Układamy skórką do góry w naczyniu żaroodpornym i szczelnie przykrywamy pokrywą (jeżeli nie macie pokrywy obwińcie naczynie folią aluminiową). Mięso pieczemy przez 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
- Z jabłek odcinamy górną część z ogonkiem i wydrążamy gniazdo nasienne.
- Pod koniec pieczenia zlewamy tłuszcz, który wytopił się z kaczki, dodajemy jabłka, świeżą żurawinę i smarujemy udka roztopionym masłem. Wszystko razem pieczemy jeszcze około 15 minut bez przykrycia.
- Upieczone kacze udka podajemy z ulubionymi dodatkami np. pieczonymi ziemniakami, czerwoną kapustą. Pieczone jabłka wypełniamy żurawiną ze słoiczka i tą świeżo pieczoną. Smacznego!
Notatki
Zlany tłuszcz możecie wykorzystać np. do smażenia ziemniaków.